Povestea locului - zona Runcu

Home

Povestea locului – zona Runcu

Trecand de satul Brebu si mergand drept inainte spre dealul numit “Varf la In” drumul se desparte la un moment dat in doua. Mergand spre dreapta ajungi usor la “Potcoava”, loc de unde poti admira cea mai frumoasa priveliste asupra muntilor Leaota si asupra imprejurimilor.

Stim, nu suntem modesti cand spunem asta si te asteptam sa vezi cu ochii tai! Potcoava se afla in mijlocul padurii, intr-un luminis, la 3 km de cel mai apropiat sat (Brebu) iar tocmai aseazarea aceasta ne permite sa facem trasee in toate directiile in jurul nostru – calare, pe jos sau pe bicicleta.

Viata salbatica e foarte activa pe dealurile de la Runcu. Este suficienta o plimbare de 10 minute in jurul pensiunii pentru a vedea mai multe animale si pasari: iepuri, fazani, pisica salbatica, veverite rosii si cafenii. Iubitorii de pasari credem ca nu s-ar plictisi sa stea aici o saptamana intreaga sa urmareasca nenumaratele specii dintre care ulii sunt dintre cei mai cautati. Aproape fiecare tura de calarie poate sa insemne o intalnire cu unul din animalele sau pasarile care traiesc in zona iar acest lucru este o experienta unica pentru fiecare persoana care ajunge aici.

Comuna Runcu este asezata de-a lungul vaii Ialomicioarei si este o zona impanzita de paraie si paraiase cu ape limpezi si reci – numai bune pentru a le admira intr-o drumetie pe jos sau calare. Peisajul de aici include paduri dese precum si dealuri si munti inalti in departare. In jur ai numai natura, multa liniste si o flora si o fauna foarte bogata – odata ce decizi sa mergi mai adanc in munte vei avea ocazia sa vezi cerbi, caprioare, dar si ursi si porci mistreti. Bineinteles, acestia din urma nu se lasa vazuti asa usor si nici nu ii gasesti in apropiere ci mai degraba departe in inima muntilor.

Satul Brebu – cea mai apropiata asezare fata de Potcoava – este atestat documentar odata cu Runcu, in 1564 si este asezat pe una din cele mai pitoresti culmi de la poalele Muntilor Leaota: in locul numit “Plaiul Domnesc”. Legenda spune ca pe aici trecea “drumul granicerilor” sau “ vechiul drum de trecut in Ardeal” cunoscut ca si “Drumul Domnesc” sau “Plaiul Domnesc”. In acele vremuri nu exista posibilitatea construirii de drumuri prin vale asa ca acestea se parcugeau pe crestele muntilor.

Legenda mai spune ca in zona aceasta si-ar fi facut veacul Haiducul Radu Anghel (cunoscut dupa cantecul “Radu mamii Radule ”): haiduc pentru unii si hot pentru altii Radu Anghel a ramas in legendele muntenilor mai ales datorita zvonurilor legate de o comoara ascunsa in una din pesterile de aici.

Call Now Button