Magia cailor

Home

Magia cailor

Magia cailor

Ce inseamna caii pentru noi?

Caii sunt partenerii si prietenii nostri. Fara ajutorul lor, centrul de echitatie “Potcoava” nu ar putea exista.

Potcoava este despre a trai frumos, in tihna, in apropierea padurii, in compania cailor. Ne dorim ca pe viitor sa fim un loc de referinta pentru turismul ecvestru, pentru caii tratati ca si parteneri, iar oamenii sa vina cu drag sa incerce activitatea aceasta relativ noua in Romania.

In plus, ne bucuram nespus ca reusim sa transmitem tuturor celor care ne trec pragul dragostea pentru cai. De ceva timp incoace calutii nostri au primit numele de “Blondele de la Potcoava” (pentru ca din 11 cai, 10 sunt iepe) si uneori vizitatorii ne uimesc cu faptul ca desi ajung la noi pentru prima data, cunosc caii pe nume. De unde stiu asta? De la alti prieteni de-ai lor care ne-au vizitat deja!

Tocmai pentru ca pentru noi caii sunt atat de importanti, a durat aproximativ 1 an sa alegem rasa. Apoi a urmat antrenamentul pentru a fi potriviti pentru invatare, mai ales in zona deluroasa in care ne aflam aici la Runcu. In tot acest timp cel care ne-a ajutat – in alegerea cailor dar mai ales in antrenamente – a fost Miron Bococi, unul din primii 10 dresori de cai din lume. Miron locuieste in Barcelona si de peste 10 ani se ocupa de dresaj de cai. A fost alaturi de noi in Tirol cand am ales caii, a venit apoi in Romania pentru a face antrenamentul atat cailor cat si colegilor nostri care se ocupa zilnic de acestia.

Datorita acestor lucruri si a atentiei pe care o oferim cailor in fiecare zi, astazi ne mandrim cu faptul ca putem oferi adevarate experiente de calarie tuturor celor care au curiozitatea de a face cunostinta cu caii si cu acest sport minunat numit “calarie” sau “echitatie”.

De ce Haflinger?

Toti caii nostri sunt din rasa Haflinger, cai de munte veniti din zona Sud-Tirol, recunoscuti atat pentru frumusetea lor – ne face placere sa fim in prezenta cailor – cat si pentru performantele pe care le au in zonele de deal si munte. Spre deosebie de alte rase de cai, Haflingerul nu se impiedica, nu aluneca, merge foarte bine pe pante abrupte . In plus, are un strop de sange de arab in el lucru care il face suficient de iute daca vrei sa alerge si sa parcurga distante lungi.

Astfel rasa Haflinger este cea mai potrivita pentru noi atat datorita reliefului format din deal si munte pe care il avem la Potcoava si pe care aceasta il stapaneste perfect, cat si datorita faptului ca are o statura relativ mica (1,50m la greaban – fapt care il incurajeaza pe viitorul calaret sa decida repede sa se urce pe cal) si este un cal potrivit pentru incepatori dar si pentru cei mai experimentati care stiu sa il struneasca.

Marele atuu al cailor nostri este faptul ca sunt foarte bine adaptati la terenul pe care isi desfasoara activitatea. Suntem intr-o zona deal-munte, iar Haflingerii sunt crescuti la munte, stiu sa alerge si la deal si la vale fara sa isi luxeze incheieturile. Haflingerul este un cal destul de rustic si se simte foarte bine pe pasuni si vara si iarna. Asta inseamna ca la noi se poate face echitatie indiferent de sezon atat timp cat calaretul este constient de conditiile vremii si este de acord sa calareasca.

Hipoterapie

Calaritul in scop terapeutic se numeste “hipoterapie”. Cu alte cuvinte, “hipoterapia” este totalitatea tehnicilor medicale care folosesc calul pentru a ameliora starea de sanatate fizica sau psihica a unui om.

Ca stiinta, hipoterapia a aparut dupa anii 1970, a avut cea mai rapida crestere la nivel mondial iar astazi are rezultate dovedite ca si terapie adjuvanta in cazuri precum anxietate, depresie, tulburarea de stress posttraumatic, iar lista poate continua. Totodata, hipoterapia isi face simtita prezenta in ameliorarea tonusului muscular, sporirea atentiei si a memoriei, stimularea si imbunatatirea echilibrului, corectarea posturii, circulatia sangelui, deschiderea in comunicare, ameliorarea tonusului psihic.

In cadrul sedintelor de hipoterapie pe care le efectuam la cerere lucram cu terapeuti recunoscuti in domeniu. Impreuna cu caii nostri acestia sunt alaturi de cei care au nevoie de ajutorul hipoterapiei pentru recuperare sau pentru imbunatatirea starii de sanatate.

Call Now Button